tirsdag den 20. november 2012

Fokus

Kære alle sammen.
Adoption har været rigtig meget i medierne. Adoption & Samfunds formand Jens Damkjær har været i TV2 News, og der har været flere artikler om adoption - én af dem er en artikel med mig.
Lad os håbe at al den mediedækning, kan hjælpe os videre. Vi ønsker PAS ordningen på finansloven, vi ønsker et viden - og formidlingscenter.. Meget kan gøres.

Billede af artiklen "Jeg kunne have mistet livet" fra Kristeligt Dagblad 



Det giver jo også anledning til eftertanke og inspiration.
Når jeg funderer over livet og adoption, så er de unge altid i mine tanker. Jeg tænker altid på, hvordan vi kan gøre tilværelsen bedre, og hvordan vi kan forhindre triste skæbner og ulykke, som lige nu får rigtig meget taletid. Men lad os nu ikke glemme, at der er tale om ca. 7-10 % af adoptivbørn, som oplever problemer - resten er lykkelige og aldeles velfungerende!
Jeg har på det sidste haft en ulykkelig skæbne tæt på livet. En skæbne som har brug for intensiv og massiv psykologisk hjælp, hjælp til at fungere, og hjælp til at bearbejde sin adoption. Det er hjerteskærende at se et system, som tror at de faktisk ved noget om adoption, når de ikke aner noget som helst! Det er frustrerende, at man ikke overvejer, hvor vigtigt det er, at man får bearbejdet de følelser, som er forbundet med adoptionen. Jeg tror på, at hvis man får bearbejdet følelserne, og får snakket om adoptionen, så kan man langt hen ad vejen skille sig af med mange problemer. Jeg har selv oplevet det. Den dag hvor jeg ligesom indså, at min adoption spillede en stor rolle i mit følelsesmæssige liv, var det også MEGET lettere at kunne agere og bevæge mig i livet. For jeg kunne håndtere mine følelser, og jeg vidste, hvorfor jeg følte, som jeg nu engang gjorde. Man er ikke herre over, hvorfor man føler, som man gør - men bare at vide, hvorfor man føler det, kan måske gøre det lettere.
Jeg hører bestemt ikke under de 7 - 10 %, jeg hører heldigvis til dem, som er velfungerende. Jeg betragter ikke min adoption som en sygdom eller et symptom, men den spiller en kæmpe rolle i forhold til min identitet. Den er en del af mig. Jeg ville ikke være mig, hvis ikke jeg var blevet adopteret. Og det er jeg stolt af! Så selvom at det kan lyde som om, at adoption er et stempel på min pande, så betragter jeg det nærmere som en del af min krop, en del af min sjæl og en del af mit sind.

Nu er der desværre ikke tid til mere for denne gang. Det blev altså et kort og følelsesmæssigt indlæg. 
Godnat. 
- Choko <3


Adoption er en god måde at stifte familie på!



Adoption kritiseres for at være blødsøden og at være en dårlig måde at skabe en familie på. Forskere, adopterede og andre aktører langer ud efter adoptionsverdenen. Børnene bliver skadet for livet – og der har været ingen hjælp at hente.

I det sidste års tid har adoption fyldt meget i medierne. Mange danskere aner slet ikke, hvad adoption er. De aner ikke, hvad der sker efter adoptionen, og hvorfor det kan være svært at være adopteret. Vi er jo bare som de andre.
Negative historier har floreret i medierne. Nogen har givet dem masser af taletid og skabt en unuanceret debat. Den konstatering bunder ikke i bitterhed eller jalousi, men når der kun belyses én vinkel, så bliver debatten bare meget unuanceret. Debatten er også blevet generaliseret ud fra enkeltpersoners private historie, men man kan altså ikke generalisere ud fra personlige historier. Det bør være i alles interesse, at vi kigger på forskellige sider af sagen og kan se på det bredere perspektiv!
Der findes mange sørgelige historier, og det er dybt ulykkeligt for de berørte familier. Desværre har det affødt nogle meget bitre holdninger, og personer som ikke kan se udover deres egne historier. Det er rigtig ærgerligt. De skulle have haft noget hjælp.
De bitre holdninger ender altid med, at adoption er en dårlig ting, fordi at nogen har haft en dårlig barndom. Her laver man altså en fejslutning. For adoption er ikke en dårlig ting. Hvad er adoption egentlig?
Adoption er, når et barnløse par får et barn, som mangler forældre og kærlig. En familie skabes. Det er adoption!
Så er der alt det andet før og efter adoptionen, som man kan kritisere. Det er helt okay. Man skal bare kalde en spade for en spade, og en skovl for en skovl!
Man kan kigge på godkendelsesrammerne, hele systemet, den hjælp man kan få (eller den hjælp man burde få!) og meget mere. Der er da nogle ting, som godt kunne forbedres og hvor kritikken er konstruktiv.
Det nytter bare ikke noget, at man kritiserer det system, vi havde for 40 år siden, eller den hjælp man ikke fik dengang. Det kan vi ikke bruge til ret meget. Lad os dog hellere bruge tiden på at kæmpe for at alle adopterede kan få livslang hjælp gennem PAS ordningen, eller at vi kan oprette et videns-og formidlingscenter, så eksempelvis fagpersonerne kan blive bedre til at håndtere de adopterede og deres familier, så vi ikke alle sammen ender med diagnoserne ADHD, borderline og tilknytningsforstyrrelser. Mange af de adopterede har bare brug for at få bearbejdet deres adoption, og den sorg der nu engang følger med. De har brug for, at nogle lytter på dem.

Den seneste historie er om det etiopiske børnehjem Enat Alem og om organisationen DanAdopt. De biologiske forældre bliver lovet billeder og kontakt til børnene, og at børnene vil vende tilbage til Etiopien. Det er katastrofalt, disse løfter kan nemlig ikke overholdes. De bliver derfor narret til at give deres børn væk. Nogle kalder det grænsen til menneskehandel. Der må ikke herske nogen tvivl om, at adoption ikke er menneskehandel! Adoption betyder ikke, at adoptivforældrene køber et barn. International adoption er sikret gennem internationale love og konventioner, så der ikke bliver handlet med børn. Skulle det ske, at nogen bryder disse regler, skal de naturligvis også tage konsekvenserne for det. Det er vores opgave, at tingene forløber retmæssigt og korrekt.
Det er meget vigtigt at understrege, at vi ikke går ind for menneskehandel. Det er ikke i nogens interesse at frarøve forældre deres børn. Barnets tarv skal altid være vores primære fokus!
Når det så er sagt, så er adoption stadig en god måde at stifte familie på! Et barn får en ny chance i livet, og barnløse par får muligheden for at give et barn alverdens kærlighed og omsorg.
Med disse ord vil jeg slutte, og opfordrer alle til at se på tingene med nuancerede briller – også selvom at medierne har tendens til at belyse tingene fra udelukkende én vinkel.
Adoption er en god måde at stifte familie på!